Jesteś tutaj: Strona główna > Chleb specjalny IG
IG oznacza indeks glikemiczny - jest to parametr wskazujący jaki wpływ na wzrost zawartości cukru we krwi będzie miało spożycie danego produktu. IllustrationInnymi słowy jest to informacja, jak szybko węglowodany w nim zawarte zostaną strawione i wchłonięte przez nasz organizm.

Parametr IG jest ogólnie przyjętym sposobem oznaczania żywności - jego skala oscyluje między liczbą 1 a 100. Niższa liczba oznacza wolniejsze i mniej "inwazyjne" przyswajanie węglowodanów.

Wysoki indeks glikemiczny produktu oznacza natomiast szybkie i dość gwałtowne dostarczenie organizmowi wysokiej dawki węglowodanów, a tym samym podniesienie poziomu cukru we krwi.
Poziom ten zostaje w krótkim czasie wyrównany z reguły nadprodukcją insuliny przez trzustkę. Ostateczny efekt tego procesu jest taki, że poziom cukru we krwi szybko spada poniżej optymalnego poziomu, czego objawem jest uczucie głodu i senności.


Co więc powoduje, że chleb IG wykazuje właściwości prozdrowotne, odpowiednie dla osób odżywiających się świadomie?

Z całą pewnością kluczem do sukcesu jest jego wieloziarnisty skład: połączenie nasion dyni, siemienia lnianego oraz słonecznika wraz z pszenicą i płatkami owsianymi dało wyśmienite pieczywo o otwartej strukturze, bogate w błonnik, białko roślinne, minerały i witaminy.

Skład pieczywa decyduje również o wysokości indeksu glikemicznego, który z wynikiem 54 należy zaliczyć do niskich.

Chleb IG jest zalecany szczególnie osobom cierpiącym na otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby układu krążenia.

Dla osób zdrowych będzie cennym uzupełnieniem lub wręcz podstawą codziennej, zbilansowanej diety.